Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αλιεία τόνου το 2013: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως το ενισχυμένο πολυετές σχέδιο αποκατάστασης των αποθεμάτων τόνου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δελτίο τύπου
Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την στήριξή της για τη βιώσιμη διαχείριση του τόνου κατά τη διάρκεια της κύριας αλιευτικής περιόδου 2013 στη Μεσόγειο και στον Ανατολικό Ατλαντικό. Κατά την περίοδο από τις 26 Μαΐου έως τις 24 Ιουνίου, επιτρέπεται σε μεγάλα σκάφη και γρι γρι να αλιεύουν τόνο. Μαζί με τις ιχθυοπαγίδες, οι ποσοστώσεις για τα γρι-γρι αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής ποσόστωσης 2013 της ΕΕ που ισοδυναμεί με 7 548,1 τόνους. Στον τομέα της αλιείας δραστηριοποιούνται σκάφη από επτά κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο).
Η αλιεία τόνου ρυθμίζεται από την διεθνή επιτροπή για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT), στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Η ICCAT υιοθέτησε ένα ενισχυμένο πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στην τελευταία ετήσια συνεδρίασή της, τον Νοέμβριο του 2012. Το σχέδιο προωθεί την βιώσιμη διαχείριση του αποθέματος και εισάγει ορισμένα νέα μέτρα ελέγχου.
Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα έτη και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της φετινής αλιευτικής περιόδου, τέθηκε σε εφαρμογή αυστηρό πρόγραμμα ελέγχου και επιθεώρησης. Το πρόγραμμα αυτό συνεπάγεται σημαντική κινητοποίηση επιθεωρητών, περιπολικών σκαφών και αεροσκαφών υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας (ΕΥΕΑ) και των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί επίσης τα αλιεύματα και αναλύει δεδομένα συστήματος παρακολούθησης σκαφών (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρου) σε συνεχή βάση για να εξασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως όλοι οι κανόνες και, ιδίως, οι ατομικές ποσοστώσεις των σκαφών.
Σε στενή συνεργασία με την ΕΥΕΑ, τα κράτη μέλη και τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT, λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις και, σε τελική ανάλυση, η επιτυχία του σχεδίου αποκατάστασης και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αποθέματος.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Υπογραφή της ΚΥΑ για το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, από τους συναρμόδιους Υπουργούς


O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, αρμόδιος και για τα θέματα της αλιείας, υπέγραψε μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ) για το 2013.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχε εφαρμοστεί από το 2007, με κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την επιβολή προστίμων.
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέρος του Προγράμματος υλοποιήθηκε το 2012 με εθνικές πιστώσεις, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2007, θα υλοποιηθεί ολοκληρωτικά το Πρόγραμμα για το 2013 με πιστώσεις τόσο Εθνικές (50%), όσο και Κοινοτικές (50%).
Το ΕΠΣΑΔ θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στη μελλοντική λήψη αποφάσεων για τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, έχοντας ως γνώμονα αφενός την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αφετέρου τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των Ελλήνων αλιέων.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην εξής δήλωση:«Με την υπογραφή της ΚΥΑ υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών και των συμβατικών μας υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε. 
Το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη και ενίσχυση του ευαίσθητου επαγγέλματος των Ελλήνων αλιέων».


(Πηγή: Δελτίο Τύπου Υπαα&τ)