Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

Εγγραφο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Κοινοποιουμε εγγραφο της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ σχετικά με την προθεση του ΥΠΑΑ&Τ για την επαναλειτουργία του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα.Μεσολόγγι 10/12/16
Α.Π: 03
ΠΡΟΣ:   Γραφείο Πρωθυπουργού
ΚΟΙΝ.:   α)Γραμματεία της Κυβέρνησης
                β)Γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
                γ)Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: «Επαναλειτουργία αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατας»

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Από το 1999, πάγιο αίτημα των παράκτιων ψαράδων της χώρας και των θεσμικών οργανώσεων που τους εκπροσωπούσαν ήταν η κατάργηση του συρόμενου αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα το οποίο ενέχονταν για θαλάσσια περιβαλλοντική καταστροφή οικοσυστημάτων και ιχθυοπληθυσμών. Μετά από μακροχρόνιους αγώνες, παρεμβάσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις, με την εφαρμογή του ΕΚ 1967/2006 κατορθώσαμε ουσιαστικά να σταματήσουμε τη λειτουργία αυτού του καταστροφικού εργαλείου, έχοντας σαν αποτέλεσμα μεγάλη ανάκαμψη στις περιοχές δραστηριοποίησης του και στους ιχθυοπληθυσμούς που διαβιούν σε αυτές.
Σήμερα το ΥΠΠΑ&Τ ετοιμάζεται νε θέσει σε επαναλειτουργία αυτό το εργαλείο για να εξυπηρετήσει 200 περίπου ιδιοκτήτες μπαίνοντας σε σύγκρουση με 30.000 οικογένειες ψαράδων που ζητούν την κατάργηση του.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι σε μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ με τίτλο «ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΑΣ» αποδεικνύεται ξεκάθαρα η καταστροφική του επίπτωση και επιβάλλεται η αναγκαιότητα της κατάργησης του προκειμένω να αναχαιτιστεί η απώλεια της βιοποικιλότητας στις περιοχές που δραστηριοποιείται.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ριζοσπαστισμός και η πολιτική οικολογία απαιτούν το πλήρες πάγωμα όλων αυτών των ενεργειών του Υπουργού για την επαναφορά αυτού του καταστροφικού εργαλείου και προς αυτήν την κατεύθυνση ζητάμε και τη δική σας παρέμβαση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καταγραφεί ιστορικά ως θετικό ή αρνητικό.  


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


1 σχόλιο:

  1. 200 τρατες θα καταστρεψουν την θαλασσα κυριοι συνάδελφοι; εμεις στην Λεσβο από τοτε που σταματησαν ειμαστε πολύ χειροτερα. χαθηκαν εντελως όλα τα ψαρια. αλλα είναι ντροπη σας να λετε ότι μια τρατα εδώ και μια 20 μιλια μακρια θα σας δημιουργησουν πρόβλημα. μαλλον ζηλια εχετε γιαυτο δεν παμε μπροστα. δεν ειδα να λετε τιποτα για τους συνταξιούχους διαφορων κλαδων που εχουν επαγγελματικες αδειες ουτε για εκεινος που δουλευουν αλλου και πανε μια φορα την εβδομαδα να σηκωσουν τις παγιδες και εχουν κατειλημενη την θαλασσα. αυτά να δειτε και αφήστε την τρατα. φτανει τοσα χρονια αδικιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε!