Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη


Συνάντηση με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κα Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας τη Ε.Ε. από τη χώρα μας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Μελά.

Ο κ. Τσαυτάρης αφού καλωσόρισε την κα. Δαμανάκη, την ευχαρίστησε για την Επιλογή της Θεσσαλονίκης, ως τόπο για τη διεξαγωγή του Μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα «Αλιευτική Ικανότητα».

Στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς, τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία, οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ για το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας και  οι στόχοι του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στη διάρκεια της Προεδρίας του κ. Τσαυτάρη.

Η Επίτροπος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά το χρονικό διάστημα που θα προεδρεύει η Ελλάδα όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α) και οι εφαρμοστικοί Κανονισμοί που θα κληθεί η χώρα να φέρει εις πέρας, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Η κα Δαμανάκη τόνισε επίσης την σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διοργάνωση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την Ελληνική Προεδρία, όπως το Συνέδριο για την Αλιευτική Ικανότητα στη Θεσσαλονίκη, που αναφέρθηκε πιο πάνω, την έκτακτη συνάντηση της Γενικής Επιτροπής για την Αλιεία στη Μεσόγειο και άλλες. Ο Υπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη διοργάνωση για πρώτη φορά, μιας Διεθνούς Συνάντησης με τη μορφή Συμποσίου, για τα θέματα των Ιχθυοκαλλιεργειτών, που θα γίνει στην Ελλάδα στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας και με το οποίο συμφωνεί η κα. Δαμανάκη.

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε την Επίτροπο για την πορεία συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς στον τομέα της Αλιείας, καθώς επίσης και την εθνική στρατηγική της χώρας για την υποστήριξη του κλάδου.

Ο Υπουργός δήλωσε σχετικά:

 «Ο τομέας της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών αποτελεί για την Ελλάδα, πυλώνα Ανάπτυξης. Είναι η βάση στην οποία πρέπει να πατήσουμε για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Με γνώμονα την Γαλάζια Ανάπτυξη, η οποία είναι μια εκ των τεσσάρων μεγάλων προτεραιοτήτων της χώρας στη διάρκεια της Προεδρίας της, αλλά προωθείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εργαλείο την νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προσβλέπουμε σε μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία.

Είναι ευτυχής συγκυρία που η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει χρονικά με την παρουσία μιας Ελληνίδας, ως Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προετοιμασία της Προεδρίας μας. Επιδιώκουμε μια λιτή αλλά αποτελεσματική Προεδρία. Θα χρειαστεί να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων, αλλά παράλληλα αποτελεί και μία μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας και το ΥΠΑΑΤ, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του και να προεδρεύσει σε όλη την Ευρώπη για τη Γεωργία και την Αλιεία.»

(προέλευση ΔΤ ΥΠΑΑ&Τ, 15/10/13)