Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΟΤΣΟΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καιρό τώρα η κυβέρνηση της υποτέλειας και της διαφθοράς, η κυβέρνηση του ξεπουλήματος της χώρας, της εκποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της εκχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή αλλά βήμα βήμα σταδιακή επίθεση κατά του αλιευτικού κλάδου της χώρας ώστε οι καταστροφικές επιπτώσεις από τη πολιτική τους να μην μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές από τους έλληνες ψαράδες.
Από τον Σεπτέμβρη του 2012,  και σαν πρώτο βήμα, διέλυσαν τις θεσμικές οργανώσεις του κλάδου, τις Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων και την Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος.
Βρέθηκαν όμως προ απροόπτου με την ήδη συστημένη Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών, η οποία αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την απώλεια της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος.
Αφού λοιπόν έβγαλαν τους ψαράδες από όλες τις δομές, πχ Συμβούλιο Αλιείας, Επιτροπή Παρακολούθησης κλπ, εν συνεχεία προχωρούσαν σε διαπραγματεύσεις για την ΚΑλΠ αλλά και σε θεσμοθέτηση εθνικών πολιτικών οι οποίες στόχευαν στη συρρίκνωση του κλάδου και στην εξαφάνιση των ψαράδων ανοίγοντας ταυτόχρονα διαύλους για την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στο όνομα της «ανάπτυξης».
Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ελέγχους για την πιστοποίηση των πραγματικών ιπποδυνάμεων των επαγγελματικών σκαφών (Κ.Υ.Α 2840/41272 ΦΕΚ 952/19-04-2013) με την οποία κάθε σκάφος σε γενόμενο έλεγχο στον οποίο θα διαπιστώνεται διαφορετική ιπποδύναμη από τη δηλωθείσα θα αφαιρείται η άδεια του σκάφους, θα πληρώνεται βαρύ πρόστιμο και θα υπάρχει παραπομπή στη δικαιοσύνη για παραποίηση στοιχείων. Την ευθύνη βέβαια για το συγκεκριμένο την φέρει αποκλειστικά το κράτος μέλος και η επιθεώρηση εμπορικών πλοίων καθώς επίσης και τα διάφορα μαγαζιά που στήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας από τα οποία κερδοσκοπούσαν αυτοί που συμμετείχαν εκμεταλλευόμενοι τους επαγγελματίες αλιείς.
Επιπλέον δώσανε άδεια αλιείας με μηχανότρατα στα διεθνή ύδατα την ώρα που η μηχανότρατα απαγορεύεται εντός των χωρικών μας υδάτων με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αλιεία της, να κατακλύζεται η αγορά με τεράστιες ποσότητες αλιευμάτων τα οποία είναι εισαγόμενα γιατί δεν αλιεύονται εντός των εθνικών υδάτων της χώρας εν τούτοις δεν γίνεται κανένας τελωνιακός έλεγχος. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι τα αλιεύματα της παράκτιας αλιείας να μένουν αδιάθετα ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και η παράκτια αλιεία πλέον να μην είναι βιώσιμη γιατί η σχέση εξόδων και αλιευμάτων γέρνει συντριπτικά προς την πλευρά των εξόδων με αποτέλεσμα τα καΐκια να δένονται το ένα μετά το άλλο στα λιμάνια με αποτέλεσμα οι οικογένειες των ψαράδων να λιμοκτονούν.
Το τελευταίο διάστημα επίσης παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό, σε όλη τη χώρα βέβαια, να γίνεται μεταβίβαση ποσοστών επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών σε αλλοδαπούς, αλλάζοντας έτσι την ταυτότητα και την δομή του ελληνικού αλιευτικού κλάδου καταστρατηγώντας δε αυτό που επικαλούνταν και η Ε.Ε και η χώρα,  δλδ την μείωση της αλιευτικής προσπάθειας.
Τέλος, παρότι με τον ΕΚ 1224/2009 και τον εφαρμοστικό του 404/2011 το κράτος μέλος δύναται να εξαιρέσει τα σκάφη κάτω των 15μ από την εγκατάσταση του Δορυφορικού Συστήματος Καταγραφής Στίγματος Αλιευτικών σκαφών, η πολιτική ηγεσία αρνείται να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής απόφασης επιβάλλοντας έτσι στους ψαράδες ένα επιπλέον εισπρακτικό μέτρο για δήθεν έλεγχο της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας τη στιγμή που δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στην παράκτια αλιεία.

Αν σε αυτή τη  χώρα που σήμερα στενάζει από τον γερμανικό ζυγό και τα ανδρείκελα που κυβερνούν αυτή τη χώρα και που είναι υπηρέτες του γερμανοφασιστικού κατεστημένου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν υπάρξει μια σοβαρή, υπεύθυνη και οργανωμένη αντίσταση θα πρέπει να είμαστε σίγουροι τότε ότι θα οδηγηθούμε κι εμείς στις στρατιές των ανέργων με ότι αυτός συνεπάγεται όχι μόνο για τις οικογένειες μας αλλά και για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
 η Ένωση μας στην οποία μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπώ έχει προσανατολιστεί σταθερά σε κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα με μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και εν συνεχεία με κατάληψη ιχθυοσκαλών της χώρας όπου αν η πολιτική ηγεσία του Υπαα&τ δεν προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με την Ένωσή μας για την ουσιαστική επίλυση των βασικών προβλημάτων που αφορούν την βιωσιμότητα του κλάδου τότε θα κλιμακωθεί σε μια πιο σκληρή μορφή αγώνα στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι ψαράδες οι οποίον πραγματικά μπορούν να αντέξουν αυτό το φορτίο.
Προκαλέστε συνελεύσεις στους συλλόγους σας για να εκφραστεί η θέληση των ψαράδων για τις κινητοποιήσεις.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Η’ χάνουμε το επάγγελμα μας ή αγωνιζόμαστε για να το κρατήσουμε και να το αναβαθμίσουμε.
Η απάθεια και ο καναπές, η κριτική του καφενείου και η προσωπική αντίληψη σηματοδοτούν ήττα του κινήματος.
Η ενεργή συμμετοχή, η συλλογικότητα και η αντίσταση θα μας οδηγήσουν στο να νικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που θεωρούνται αυτονόητα όπως έγινε και σε κάποιες άλλες εποχές.
Κανένας ψαράς ανημέρωτος,  
κανένας ψαράς αδρανοποιημένος.

Την νίκη θα τη φέρει ο αγώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!