Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Συνάντηση αλιέων στον Βόλο



Μεσολόγγι 10/11/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη, 5/11/13, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ψαράδων του Βόλου, στην αίθουσα συγκεντρώσεων των λιμενεργατών Βόλου στο λιμάνι, με θέμα τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.
Την συγκέντρωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπός της Ένωσης στην περιφέρεια Θεσσαλίας, κ. Γάκης Θεόδωρος, ο οποίος εστίασε τις παρεμβάσεις του στα τοπικά ζητήματα και ειδικότερα στους ελέγχους για την σήμανση των αλιευτικών εργαλείων, τα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής και την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στον Β. Ευβοϊκό.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Κοτσόργιος Δημήτριος, και τοποθετήθηκε στα παρακάτω:
o  Καταδίκασε τον αντιδημοκρατικό φασιστικό Νόμο 4015/11, ο οποίος διέλυσε τις Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος με σκοπό να μην υπάρχουν θεσμικές παρεμβάσεις για την αλιεία, και ζήτησε την παρέμβαση όλων των πολιτικών κομμάτων ώστε να καταργηθεί αυτός ο απαράδεκτος νόμος και να δοθεί πάλι η δυνατότητα στους αλιείς να εκπροσωπηθούν σε δεύτερο και τρίτο βαθμό.
o  Κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας μέχρι και σήμερα διότι με την απογραφή του αλιευτικού στόλου οδήγησαν στη συρρίκνωση του όσον αφορά τις ιπποδυνάμεις και την χωρητικότητα των σκαφών. Επιπλέον συνέχισαν να εκδίδουν νέες άδειες σκαφών μέχρι με 7μ διαφορά καθέτων ή 3GT με ταυτόχρονη ιπποδύναμη 15 ίππων, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ασφάλεια ενός τέτοιου σκάφους με έναν τέτοιο κινητήρα.
o  Κατήγγειλε την υπ’ αριθ. 4225.1/03/05 εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά τον προσδιορισμό των ιπποδυνάμεων των σκαφών διότι αφενός μεν είναι όχι μόνο παράνομη, διότι δεν ερμηνεύει κανέναν νόμο αλλά είναι η ίδια «νόμος», αφετέρου δε, δίνει την δυνατότητα σε διάφορα τρωκτικά να κερδοσκοπούν σε βάρος των φτωχών ψαράδων.
o  Ζήτησε να αναλάβει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρωτοβουλία που να αναδείξει ότι όλοι οι στόλοι των κρατών μελών της Ε.Ε είναι παράνομοι με βάση τον ΕΚ 2371/2002, ως προς την χωρητικότητα και την ιπποδύναμη, και να απαιτήσουν όλοι μαζί από την Ε.Ε την κατάργησή του ώστε να απελευθερωθούν και οι ψαράδες από ασφυκτικό αγκάλιασμα των κερδοσκόπων.
o  Όσον αφορά τις σημάνσεις των εργαλείων έχει ζητηθεί από τις Περιφερειακές Διοικήσεις του Λιμενικού Σώματος να λειτουργήσουν προληπτικά ενημερώνοντας τους αλιείες για τις σημάνσεις τονίζοντας ότι οι σημάνσεις των αλιευτικών εργαλείων, όπως αναφέρεται στον κανονισμό 1224/2009, πρέπει να μπαίνουν κατά την αλιευτική διαδικασία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο προοίμιο του ίδιου κανονισμού.
o  Για τον ΟΓΑ, τόνισε ότι η αλιεία αποτελείται από οικογενειακές επιχειρήσεις στην οποία εργάζονται τα μέλη μιας οικογένειας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση οι αλιείς που είναι ήδη ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ για άλλα αγροτικά εισοδήματα να τους ζητείται να ασφαλίζονται επιπλέον σαν αλιεργάτες μέσα στην ίδια οικογενειακή επιχείρηση. Έχει ζητηθεί να υπάρχει εξαίρεση, όπως ακριβώς υπάρχει εξαίρεση και για τους αγρεργάτες που αν και αργάζονται ως πωλητές στις λαϊκές αγορές δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Επισήμανε προς κάθε κατεύθυνση ότι με αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην ασφάλιση θα αποσυντεθεί η αλιεία όλης της χώρας και κινδυνεύουν με πρόστιμα 10.500,00€ οι ιδιόκτητες των σκαφών που θα έχουν μαζί τους  την γυναίκα ή το παιδί τους.
o  Για την αλιεία με μηχανότρατα στον Β. Ευβοϊκό ζήτησε την άμεση κατάργηση της η οποία μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.
o  Κατήγγειλε την πολιτική των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας διότι αν και ο κανονισμός 1224/2009 προβλέπει την δυνατότητα στα κράτη μέλη να εξαιρεθούν της εγκατάστασης του VMS και AIS, πάραυτα το Υπουργείο μεθοδεύει την επιβολή τους πιέζοντας ακόμη περισσότερο στο να βγουν οι ψαράδες από το επάγγελμα. Κάνουμε γνωστό ότι η διεθνής συνθήκη SOLAS εξαιρεί την αλιεία από αυτό το μέτρο.
o  Αναφέρθηκε στην αλιεία με μηχανότρατα στα διεθνή ύδατα από την οποία κάποιοι μεγαλέμποροι ως επί το πλείστον επωφελούνται θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα οικοσυστήματα και τα αποθέματα αλλά και τον ίδιο τον κλάδο της μέση αλιείας.
Κλείνοντας, κλήθηκαν οι αλιείς ένα μετασχηματίσουν τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις τους από στενά συντεχνιακές που ήταν μέχρι σήμερα, σε έντονα πολιτικές διότι ότι έχει να κάνει με πόρους και με εργαλεία είναι βαθιά οικονομικό αλλά και ως εκ τούτου βαθιά πολιτικό.
Οι ψαράδες πρέπει να αντισταθούν σε πολιτικές που με την άμεση και έμμεση στήριξή τους η και την σιωπή τους στηρίζουν την καταστροφή της αλιείας. Η ευθύνη για ότι συμβεί θα είναι δική μας και θα εξαρτηθεί από το επίπεδο των παρεμβάσεων μας.
Ας αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και ας αγωνιστούμε για ένα μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και από το οποίο δεν πρέπει να λείψει κανείς .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!