Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση προς συναδέλφους αλιείς και προς κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη

Μεσολόγγι 20/11/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ένωσης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητήθηκε να μας δοθεί πρόσβαση στα διαχειριστικά σχέδια.
Ο Υπουργός συμφώνησε να μας δοθεί το διαχειριστικό σχέδιο για την μηχανότρατα, το οποίο όμως ποτέ δεν μας δόθηκε γιατί όπως φαίνεται και η συμφωνία του υπουργού ήταν για την ώρα της συνάντησης.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν μας δόθηκε το διαχειριστικό παρότι επανειλημμένα το ζητούσαμε, φάνηκαν μετά την έγκριση του από την Ε.Ε και λίγο πριν πάει στο Συμβούλιο Αλιείας, στο οποίο πλέον εμείς ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ μετά την φασιστική κατάργηση των οργανώσεων μας.
Στο διαχειριστικό αυτό, που όπως φάνηκε μας αφορά άμεσα,  προτάθηκε από τις εθνικές υπηρεσίες και εγκρίθηκε από την Επιτροπή ακόμη και η απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου, για τα παράκτια αλιευτικά σκάφη με δίχτυα και παραγάδια, στην αρχή για ένα μήνα κάθε έτους, με άγνωστη χρονική απαγορευτική εξέλιξη που θα έχει σχέση με την πορεία του διαχειριστικού σχεδίου. Δηλαδή η απαγόρευση αυτή μπορεί να γίνει δίμηνη ή και τετράμηνη η οποία θα συνοδεύεται και με απαγόρευση ολική αλιευτικών πεδίων  που κάποιοι δήθεν θα τα ορίσουν ως πεδία αναπαραγωγής.
Η απουσία της συμμετοχής μας στις δομές χάραξης της πολιτικής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κλάδο ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση.
Οι ποσοστώσεις που συζητούνται για διάφορα είδη αλιευμάτων στις διάφορες χώρες της Ε.Ε σε λίγο φτάνουν στη χώρα μας.
Όμως η χώρα μας αλλά και η Ε.Ε, αν και γνώριζαν αυτούς που ευθύνονταν, καταλόγιζαν την ευθύνη σε αυτούς που δεν ενέχονταν για την κακή κατάσταση των αποθεμάτων και που ήταν η μικρή παράκτια αλιεία.
Είναι παράλογο να υπάρχει ίση κατανομή ευθυνών μεταξύ αυτών που δημιουργούν το πρόβλημα και αυτών που βιώνουν τις συνέπειες του.
Η χωρίς στρατηγική αλιευτική πολιτική από τη χώρα μας αλλά και από την Ε.Ε θα οδηγήσει σε κατάρρευση των κλάδων της παράκτιας αλιείας και ουσιαστικά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα οικοσυστήματα.
Απευθυνόμαστε σε κάθε έλληνα πολίτη ευαισθητοποιημένο για τα ζητήματα του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας,
Απευθυνόμαστε σε κάθε συνάδελφο ψαρά σε όλη τη χώρα και τον καλούμε να συνταχτεί μαζί μας γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς δουλεία.
Εκτός αυτού όλοι γνωρίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις από την αλιεία με μηχανότρατα στα διεθνή,
όλοι γνωρίζουν τις άσχημες επιπτώσεις της τυπικής εφαρμογής του Ε.Κ 1224/2009 (ταμπελάκια, σήμανση, πιστοποίηση κινητήρων, VMS κλπ),
όλοι γνωρίζουν την καταστροφική επίπτωση της υποχρεωτικής ασφάλισης των μελών των οικογενειών των ψαράδων στον ΟΓΑ ως αλιεργάτες ξεχωριστά για τον καθένα, όλοι γνωρίζουν την οικονομική πίεση που δέχεται ο κλάδος από την κυριαρχούσα κατάσταση στην αγορά
και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει επιτέλους να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να απαντήσουμε σε αυτούς τους άχρηστους, τους άθλιους, τους άσχετους αλλά και τους υποτελείς με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε.



2 σχόλια:

  1. Έστω και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ο συνδικαλισμός μπορεί να βοηθήσει τους συναδέλφους αλιείς !!!
    Γιατί αυτό δεν γίνεται ???
    Γιατί έχουμε επιτρέψει να αποφασίζουν άλλοι για εμάς.....χωρίς εμάς ???
    Γιατί ο κλάδος πλήττεται βάναυσα.....αμαχητί.....χωρίς να "ανοίξει" ρουθούνι ???
    Τελικά τα "κλουβιά" έχουν τόση δύναμη ???
    Διαλύσατε το παρόν μου, μην διαλύσετε και το μέλλον των παιδιών μου !!!

    Ένας μη διαπλεκόμενος παράκτιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ομοσπονδίες είδαμε πως λειτούργησαν ;;
    Τώρα με το Νόμο 4015/11 κάθε τροποποιημένο Σωματείο, μπορεί να ασχοληθεί με την περιοχή του και εκεί οι κανόνες είναι πιο αυστηροί. Γιατί μπορούμε να πάρουμε το Νόμο στα χέρια μας!!!!
    Διαχειριστικό σχέδιο λοιπόν στην περιοχή του κάθε τροποποιημένου Σωματείου σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια, νομίζω θα πετύχουμε πολλά!!!!
    ΣΟΡΟΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε!