Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Κατάργηση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αλιείας και κατάρρευση του αλιευτικού κλάδου

Κοινοποιούμε έγγραφο - καταγγελία της Ένωσής μας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συντάχτηκε σήμερα και επι λέξη αναφέρει:


"Κύριε Υπουργέ,
Από την ανάληψη των καθηκόντων σας επιχειρήσαμε να σας ενημερώσουμε για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου τα οποία μέσα στην σημερινή οικονομική συγκυρία τον οδηγούν στην κατάρρευση. Ζητήσαμε δύο συναντήσεις του Δ.Σ της Ένωσης μας μαζί σας οι οποίες για να επιτευχθούν χρειάστηκε να ασκηθούν σοβαρές πιέσεις προς το γραφείο σας και οι οποίες όταν τελικά έγιναν διήρκησαν όχι πάνω από 15 λεπτά η κάθε μία, χρόνος ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να μας δώσει τη δυνατότητα στοιχειωδώς να αναφερθούμε στα ζητήματα που υπήρχαν.
Κύριε Υπουργέ,
Η υφιστάμενες υπηρεσίες σας, όπως είναι η Δ/νση Αλιείας, και φυσικά με την σύμφωνη γνώμη σας προχωρούν σε ρυθμίσεις χωρίς καν να τις θέτουν υπόψη των οργανώσεων του κλάδου ώστε να πάρουν στοιχειωδώς υπόψη και τις θέσεις των ψαράδων στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων τα οποία δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με κανέναν άλλον τρόπο παρά με την καθολική αντίστασή μας και τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία αφενός δεσμεύει τη επιχειρηματικότητα στον τομέα της αλιείας, αφετέρου δε οδηγεί τον αλιευτικό κλάδο της χώρας μας σε κατάρρευση.

Κύριε Υπουργέ έστω και την τελευταία στιγμή σας κάνουμε έκκληση να σταματήσετε αυτήν την απαράδεκτη και εις βάρος της αλιείας της χώρας πολιτική την οποία διαμορφώνετε σε πλήρη άγνοια των ψαράδων. Στο πλαίσιο αυτό σας προτείνουμε να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία τα οποία σας δίνει ο Ε.Κ 1224/2009 και 404/2011, ώστε:
o   Άμεσα να καταργηθεί ο φασιστικός νόμος 4015/2011, ο οποίος διέλυσε τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού ώστε να μην συμμετέχουμε σε δομές χάραξης της πολιτικής και να μην υπάρχει η βαρύτητα της παρεμβατικότητας της Συνομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδος.
Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία των κλαδικών θεσμικών μας οργανώσεων.
o   Να εξαιρεθούν όλα τα παράκτια σκάφη κάτω των 15 μέτρων από τα κοστοβόρα δορυφορικά συστήματα, ηλεκτρονικά ημερολόγια κλπ, όπως άλλωστε προβλέπεται.
o   Το χωροταξικό για την υδατοκαλλιέργεια να παγώσει και να δομηθεί από την αρχή με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των οργανώσεων τουρισμού, των περιβαλλοντικών οργανώσεων  αλλά και των οργανώσεων των αλιέων
o   Για την αλιεία του τόνου να υπάρξει παρέμβαση στο συμβούλιο Υπουργών ώστε να αλλάξει η κλείδα προσδιορισμού των εθνικών ποσοστώσεων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα» αλλά να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των σκαφών και το εργατικό δυναμικό της κάθε χώρας ώστε η χώρα μας να μην είναι ο φτωχός εταίρος.
o   Καταγγείλτε στο Συμβούλιο Υπουργών ότι η ιπποδύναμη και η χωρητικότητα δεν έχει να κάνει με την αλιευτική ικανότητα αλλά με την ασφάλεια των αλιέων και απαιτήστε την άμεση κατάργηση της σχέσης 1 προς 1, ώστε οι ψαράδες να απελευθερωθούν από το ασφυκτικό αγκάλιασμα των τρωκτικών των επιθεωρήσεων οι οποίοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αντιαλιευτική σχέση.
o   Ανακαλέστε τα διαχειριστικά που έχετε υποβάλλει σε πλήρη άγνοια μας στην Ε.Ε ώστε να καταθέσετε καινούρια λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των ψαράδων. Η πρότασή σας στο διαχειριστικό για την μηχανότρατα να απαγορευτεί η αλιεία μπακαλιάρου με δίχτυα και παραγάδια στην αρχή για ένα μήνα, και με άγνωστη χρονική διάρκεια η οποία θα έχει να κάνει με βάση την πορεία του διαχειριστικού σχεδίου, πρέπει άμεσα να καταργηθεί διότι σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί όχι μια διαφορά με το Υπουργείο σας αλλά αιτία πολέμου με την κυβερνητική πολιτική η οποία θέλει να διαλύσει την αλιεία της χώρας με τέτοια μέτρα και αφού φύγουν οι ψαράδες να ξεπουλήσει τα αλιευτικά δικαιώματα σε ξένους αλιευτικούς στόλους.
Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Υπουργέ ότι δεν μπορεί να χαράσσεται η αλιευτική πολιτική μόνο με τις ΜΚΟ, οι οποίες εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ στοχεύοντας στην κατάργηση της αλιείας. Γνωρίζετε τις ιδιομορφίες της αλιείας της χώρας μας αλλά και των οικοσυστημάτων της Α. Μεσογείου, αλλά ποτέ δεν φροντίσατε να τα αναδείξετε υποκύπτοντας σε διάφορες πιέσεις.
o   Να σταματήσει η αλιεία με μηχανότρατα στα διεθνή που εξυπηρετεί υμετέρους
o   Ο αλιευτικός τουρισμός, ο οποίος είναι παράλληλη δραστηριότητα και θα μπορούσε να στηρίξει το εισόδημα των αλιέων, παραμένει στα συρτάρια σας χωρίς κανείς αλιέας να μπορεί να επενδύσει από ίδια κεφάλαια ή από τη συμμετοχή του στα leader αλιείας. Εδώ και ενάμιση χρόνο έπρεπε να έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα που θα ρύθμιζε τους κανόνες επιβίβασης και θα χορηγούσε το ειδικό σήμα, αλλά με πρόσχημα την ψήφιση νέων νόμων αρνηθήκατε την προώθηση του εγκλωβίζοντας για ακόμη μια φορά στα συρτάρια των υπηρεσιών την επιχειρηματικότητα του τομέα της αλιείας.

Κύριε Υπουργέ οι ψαράδες της χώρας δεν αντέχουν άλλο.
Το επόμενο βήμα μας είναι η κάθοδος των ψαράδων από όλες τις γωνιές της χώρας
στην Αθήνα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!