Αγωνιζόμαστε για ένα βιώσιμο αλιευτικό κλάδο, για μια αειφόρα αλιεία σε υγιή οικοσυστήματα και για να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές αξίες, την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη στους ψαράδες.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική με μια ματιά


Η επίτροπος Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη χθεσινή τελική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στήριξη της νέας αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011. Με τη χθεσινή θετική ψήφο η μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ εγκρίθηκε πλέον επίσημα και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στόχος της νέας ΚΑλΠ είναι να στηρίξει τις παράκτιες κοινότητες σε όλη την Ευρώπη με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για έναν βιώσιμο, από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη, ευρωπαϊκό αλιευτικό στόλο. Επιδιώκει επίσης να διασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα αλιεύματα για τους αλιείς. Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού διττού στόχου, θα εγκαταλειφθεί σταδιακά η σπάταλη πρακτική των απορρίψεων, με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προθεσμίες, ώστε να μπορέσουν οι αλιείς να προσαρμοστούν. Μέρος της νέας πολιτικής είναι επίσης η προώθηση της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε!